• Facebook
  • Instagram

BLOEMBOLLEN IN POTTEN - 7 STERKE SOORTEN DIE BLIJVEN

Bloembollen in potten verlengen het bloeiseizoen. Met bijna alle soorten lukt het minstens 1 keer, maar de meeste staan er niet op hun plaats en verdwijnen op termijn. Het grootste probleem is uitdroging tijdens de zomer, maar ook wind is geen voordeel. Daarom hieronder 7 soorten met enkele variëteiten die wel wind, droge en warme seizoenen kunnen overleven, en zich daar vaak zelfs goed bij voelen. Plant 1 soort per pot of verschillende soorten in lagen per pot (bloembollen-lasagne)

2. Botanische (mini-) tulpen

Deze wilde tulpen zijn sterke planten. De meeste soorten komen van nature uit de bergketens van de Himalaya, ze kunnen dus wel wat droogte, warmte en stenige ondergrond verdragen. De uitzondering is onze eigen bostulp - Tulipa sylvestris, een soort van de bosrand die eerder wat losse bodem op een schaduwrijke plaats nodig heeft. Minder geschikt voor potten dus. Wilde tulpen houden niet van natte voeten, geregeld wat mest zorgt dan weer voor een jaarlijks bloemenfeest. Enkele aanraders zijn Tulipa clusiana, de bloemen sluiten zich bij slecht weer, 20 - 25cm. Tulipa linifolia, een 10cm tot 15cm hoge soort. Bloeit rood met een bijna zwart hart en heeft een fijn blad, zeer geschikt voor in potten. Tulipa kaufmaniana is er voor wie meer houd van de klassiek gevormde tulpen. Er zijn talrijke soorten , de meeste halen een hoogte van 10 tot 20cm. Stevige planten en sterke bloeiers. Als laatste is er Tulipa saxatilis. Meerbloemig en geurend, een zacht lila-roze bloem met geel hart. Een charmante kleine plant, 15 tot 20cm, de bloem sluit zich bij slecht weer. 

 

3. Crocus vernus

De grootbloemige crocus komt uit de gebergten van Midden en Oost-Europa. Het is eigenlijk een graslandplantje maar doet het prima in bloempotten. Crocus vernus bloeit later en is groter dan de botanische soorten. Een goed doorlatende bodem en tijdig bemesten (compost) geeft u de garantie op vele jaren uitbundige bloei. Crocus is tevens één van de betere bloemen voor bijen en hommels.

4. Corydalis solida

Een hele sterke plant die bij voorkeur groeit in loofbossen, onder heggen, struweel, hakhout, ... Maar doet het even goed in een zanderige bodem, in het gras of in potten. Zorg ervoor dat de bodem nooit helemaal uitdroogt, deze plant staat liever in de halfschaduw of lichte schaduw. De kleur kan variëren in alle tinten roze, heel zelden tot wit.

5. Iris

Deze dwergirissen houden van droge grond in de zomer. Zet ze op een zonnige plek, ze bloeien al in februari /maart en worden 10/15cm hoog. Jaarlijks wat humus toedienen en dan keren ze trouw terug en vermeerderen zelfs. De hybride 'Katharine Hodgkin' heeft een heel bijzondere lichtblauwe kleur en een schitterende tekening op de bloembladeren.

 

6. Muscari

Blauwe druifjes plant je in een goed doorlatende zanderige bodem. Heeft maar weinig nood aan voedsel of water en staat graag op een zonnige plek of lichte schaduw. Alle tinten blauw, violet tot roze bestaan, er is zelfs een gele vorm. De cultivar 'Album' is de zuiver witte vorm

7. Narcis

Mag natuurlijk niet ontbreken in de bloempotten. De kleinbloemige en/of laagblijvende soorten zoals narcis 'Tête-à-Tête', de witte triandrus 'Thalia', narcis 'Februari silver' met zijn zachte kleuren of de klassieker narcis 'Jetfire' met fellere kleuren. Narcis keert jaarlijks terug, sommige soorten zijn wat gevoeliger aan vorst dus enige bescherming kan nodig zijn. Een goed doorlatende, voedselrijke vochtige grond en een standplaats in de zon of halfschaduw.

Al deze soorten zijn prima te combineren met andere bloembollen, vaste planten of éénjarigen. Maar het zijn ook hele goede verwilderaars. Je kan ze dus achteraf perfect uitplanten in de tuin en zijn gang laten gaan. Veel plezier ermee !

 

1. Allium caeruleum - Blauwe look

Prachtige blauwe bloemen in juni en juli, dat is later dan de meeste allium-soorten. De bloeistengel haalt in pot een hoogte van ongeveer 40cm. Goed te combineren met siergrassen en ander bloeiende planten. De bloem trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Zet ze in volle zon, de plant verdraagt een goed doorlatende, kalkrijke en  droge bodem. Sterke en betrouwbare soort.

Image by Herbert Grambihler

LET IT GROW
Diesveldstraat 44
B-8553 OtegemZwevegem

+32 (0)477 852 832
​info@let-it-grow.be

© COPYRIGHT 2015. ALL RIGHTS RESERVED.

©2023 by CAPSULE. Proudly created with Wix.com